apiroua@gmail.com
0744908088 / 0766846953 / 0732854777
LIVRARE ÎN TOATĂ ȚARA
ÎN 24-48 ORE!
METODE PLATĂ: RAMBURS, TRANSFER BANCAR,
CASH & POS (în magazin)
Vă stăm la dispoziție pentru orice întrebări
SUNAȚI-NE: 0766.846.953

Acid oxalic 1kg

30.00 lei

Acid oxalic 99.5% – pulbere

Descriere

Cand se efectueaza tratamentul?

Pentru tratament se aşteaptă ca familiile de albine să fie fără puiet. Atunci este suficient un singur tratament pentru a obţine un grad de eficienţă de peste 90%. La familiile cu puiet reuşita tratamentului este mult mai scazută. Un tratament anti varoa fără efecte secundare este posibil numai prin folosirea acizilor organici, acid formic şi acid oxalic.

Multe familii bătrâne rămân deja fără puiet în octombrie. La familiile mai tinere acesta este un caz rar. Explicaţia constă în faptul că faza de crestere a familiilor tinere se termină doar la sfârşitul verii pe când familiile bătrâne işi depăşesc deja punctul culminant al dezvoltării în iunie. Situaţia puietului toamna este influenţată de locul de amplasare al stupinei dar mai ales de climă. Primele îngheţuri de noapte toamna determină matca să înceteze depunerea ouălelor. Trei săptămâni după aceea toate ramele sunt fără puiet. După aceea poate începe tratamentul prin picurare. Deschiderea stupului şi efectuarea tratamentului nu afectează familiile de albine.

Mod de administrare  – Metoda prin picurare:

Necesar :

 • soluţie apoasă de acid oxalic concentraţie 3.5 % (obtinuta din 800ml apa, 200g zahar si 35 g acid oxalic)
 • seringă de 100 ml
 • mănuşi (important)

 

Dozare: Se picură 30-50 ml soluţie/familie repartizată în spaţiul dintre toate ramele cu albină:

 • 30 ml – familie mica
 • 40 ml – familie medie
 • 50 ml – familie mare

 

Ce urmărim:

 • tratarea în noiembrie sau decembrie la peste 0 grade
 • stropirea cât mai fină pe cât mai multe albine (nu turnaţi, stropiţi)
 • căderea de acarieni durează 4-5 săptămâni
 • eficienţa tratamentului este garantată numai la familiile fără puiet
 • tratamentul se efectueaza o singura data.

 

Considerente generale:

Pentru tratare nu sunt necesare temperaturi primăvăratice, este de ajuns ca termometrul să indice peste 0 grade Celsius. Fumul se va folosi cu economie. De regulă se renunţă complet la utilizarea fumului când albinele sunt în ghem. Stropirea trebuie facută cu răbdare.Este mai bine să treci de 2 ori pe fiecare spaţiu dintre rame si sa stropesti cu o cantitate maimica, decât o singură dată si sa stropesti cu o cantitate mai mare. Cu cât se stropesc mai multe albine cu atât tratamentul este mai bun. În funcţie de puterea familiei se folosesc 30-50 ml soluţie. 30 ml se folosesc atunci când ghemul se întinde pe 4-5 rame (la temperaturi în jurul a 0 grade) şi 50 ml când ghemul ocupă 6-7 rame. O familie se stropeste o singură dată. Repetarea tratamentului, chiar şi cu Bienenwohl, dăunează. Atunci multe albine sunt încărcate cu prea mult acid şi zboară prematur din stup şi pot muri la oarecare distanţă fără să se poată observa pierderea lor pe pământ în jurul stupului.La familiile fără puiet o a doua tratare nu este oricum necesară. Căderea de paraziţi după tratament trebuie urmarită şi măsurată pentru a se compara cu rezultatul diagnosticării dinaintea tratamentului. Căderea paraziţilor estede amploare mai mare pe o perioadă de 4-5 săptămâni chiar dacă majoritatea (80%) cad din prima săptămână.

Diagnosticarea gradului de infestare înainte de tratament

Nu orice familie de albine trebuie tratată toamna. Merită făcută o diagnosticare a gradului de infestare în noiembrie pentru a evalua mărimea populaţiei de varoa. Pentru asta sub fiecare familie se aşează foaia cu margarină. După 1-2 săptămâni se poate constata căderea naturală de acarieni. Dacă printre ei se află şi paraziţi deschişi la culoare înseamnă că în familie s-a mai dezvoltat puiet infestat. Dacă căderea naturală depăşeste 1 parazit pe zi atunci se recomandă tratamentul, dacă pe zi cad mai mult de 5 paraziţi atunci tratamentul este obligatoriu. Dacă în Noiembrie fără efectuarea de tratament cade în medie 1 parazit/zi asta înseamnă că în familie mai există câteva sute de paraziţi. Iernatul familiei nu este ameninţat dar acea familie ar putea să fie afectată de înmulţirea paraziţilor în vară. De acea este indicată tratarea. Dacă aceasta nu s-a făcut atunci primăvara trebuie acţionat consecvent cu puiet de trântori drept capcană pentru varoa.

 

ATENTIE !!

Acizii  sunt corozivi .

Utilizati echipamente de protectie .

Nu lasati la indemana copiilor .

Compozitie Acid Oxalic 99,5%, Cloruri 0,001%, Sulfati 0,08%, Fier 0,002%
Material pulbere
Gramaj 1 kg

Producător

Informații suplimentare

Greutate 1 kg

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Numai clienți autentificați care au cumpărat acest produs pot scrie o recenzie.