apiroua@gmail.com
0744908088 / 0766846953 / 0732854777
LIVRARE ÎN TOATĂ ȚARA
ÎN 24-48 ORE!
METODE PLATĂ: RAMBURS, TRANSFER BANCAR,
CASH & POS (în magazin)
Vă stăm la dispoziție pentru orice întrebări
SUNAȚI-NE: 0766.846.953

Seminte de Facelia 1 kg

29.00 lei

Categorie:

Descriere

Facelia are 3 mari intrebuintari:

1. Planta melifera ce secreta nectar tot cursul zilei cu o usoara crestere spre oreleamiezii. Potentialul nectarifer al florilor oscileaza in limite largi, in functie de conditiile climatice, precum si de epoca de semanat. Cantitatea de nectar e de1-4,5mg/floare, cu o concentratie medie de 28% zahar. Florile sunt cercetate intens toata perioada infloritului, frecventa de vizitare fiind mai mare dimineata, cand culeg nectar si polen, iar dupa amiaza mai mult nectar. Infloritul dureaza 30-50 zile functie de conditiile climatice, productia de miere oscileaza intre 600-1000 kg la ha, in conditii mai putin favorabile 300-600kg.

 

2. Planta furajera, bogata in proteina, ca planta furajera secundara ce produce repede masa verde si nepretentioasa. Animalele o consuma cu placere daca e un soi fara perisori si daca sunt obisnuite de crescatori. Nu e pretentioasa fata de conditiile de clima si sol, cultivandu-se si in zonele sudice,mai secetoase si in cele nordice mai racoroase. Rezista bine la bruma pina la -6 gr.C dar nu rezista peste iarna.

 

3. Ca ingrasamint verde, pentru intreruperea in asolament a interdictiei cultivarii unor plante ca: sfecla de zahar la atacul de Rizoctonia si la cultura cartofului legat de nematozi. Datorita cantitatii de biomasa produsa la unitatea de suprafata, a sistemului reticular, a continutului bogat in proteine, nepretentioasa, lasa multe elemente nutritive in sol. Este indicata in combaterea buruienilor prin acoperirea solului cat mai mult timp si prin punerea la dispozitia plantei ce urmeaza dupa ea a unor cantitati insemnate de elemente nutritive usor asimilabile.

 

PREZENTAREA FACELIEI:

Inalta de 40-60cm,tulpina ramificata purtind mai multe inflorescente in forma de evantai a caror inflorire incepe de la baza.Perioada de vegetatie este scurta ,de la rasarire la inflorire trecind 45-55 zile ,iar durata infloritului e de 30-50 zile functie de factorii climatici.La cimpie cu arsita durata de inflorire e de 25-30zile iar in zonele mai umede cu temperaturi moderate e mai mare.

 

AMPLASAREA CULTURII:

Cele mai bune conditiile ofera solurile cu textura mijlocie care au o buna capacitate de aeratie si de retinere a apei.Nu sunt recomandate solurile saraturoase si cele cu exces de umiditate.Sunt plante sensibile la aciditatea solului.Pentru productia de saminta se evita solurile infestate cu Cuscuta si Avena,seminte greu de separat de cele de facelia.

 

LOCUL DE ASOLAMENT:

Bune rezultate se obtin dupa plantece parasesc devreme terenul si care nu lasa resturi vegetale ca cerealele paioase de toamna ca si plantele furajere ce parasesc devreme terenul. PREGATIREA PATULUI GERMINATIV: Necesita un pat germinativ tasat la suprafata si afinat inprofunzime asigurind contact intre saminta si sol cit mai bun. Ultima lucrare se recomanda sa fie executata cu cultivatorul de plante tehnice urmat de croskileti, perpendicular pe directia de semanat, pentru a realiza o incorporare uniforma a semintelor.

 

SEMANATUL:

Insamantarea se face cu samanatorile SUP la distanta de 25 cm intre randuri cu norma de samanta de 8-10 kgha. Semanatul se poate face primavara din timpuriu cand in sol se realizeaza cateva zile la rand temperaturi 3-5 grade celsius, la adancimea de 2-3 cm. Dupa semanat este obligatoriu tavalugirea culturi, cand terenul este uscat cu tavalugu inelar, pentru obtinerea unui rasariri uniforme.

 

LUCRARILE DE INTRETINERE SI INGRIJIRE:

Pe tot parcursul perioaadei de vegetatie, cultura se va tine curata de buruieni si in mod special cand culturile sunt destinate produceri de samanta sa fie libere de Avena Fatua si Cuscuta ssp, prin prasire, erbicidare sau pliviri repetate. Erbicidarea se poate face odata cu pregatirea patului germitativ cu unul din produsele: Treflan 48 EC in doza de 2l/ha sau Dual Gold 1-1,5l/ha. Pe vegetatie se pot folosi Afalonul 2kg/ha in doza de 3-4 frunze, iar in cazul cand cultura este infestata cu palamida se poate folosi Lontrelul in doza de 200-500gr/ha.

 

RECOLTAREA:

Se recomanda recoltarea in 2 faze: in prima faza plantele se recolteaza cu vindrovarul prin lasarea plantelor in brazde in vederea uscari. In a doua faza se face recoltatul cu combina echipata cu picapuri pentru ridicarea plantelor din brazda, atunci cand semintele au o umiditate de 10%. Combinele trebuie sa fie bine etansate in vederea eliminari pierderilor si reglate corespuzator pentru seminte mici, turatie mica la toba si vant slab. Momentul recoltatului in 2 faze se stabileste cand semintele de la baza inflorescentei sunt brunificate. Recoltarea se poate face si intr-o singura faza prin folosirea unui desicant, atunci cand semintele la baza au inceput sa se brunifice, folosind produsul Reglone in cantitati de 4l/ha.

 

CONDITIONAREA:

In general la semintele mici trebuie sa creasca atentia in vederea preveniri si indepartari oricaror riscuri de amestec mecanic atat in timpul recoltari cat si a conditionarii. Dupa recoltare se face o precuratire a semintelor in vederea eliminari resturilor vegetale care ar putea duce la deprecierea calitati semintelor. Selectarea se face cu site carespunzatoare pentru seminte mici.

Producător

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Numai clienți autentificați care au cumpărat acest produs pot scrie o recenzie.